Vážení zákazníci, vzhledem k teplému počasí budou zásilky s čokoládovým zbožím expedovány ve dnech s chladnějším počasím a tedy s mírným zdržením tak, aby Vám naše produkty mohly dorazit v té nejvyšší možné kvalitě. Děkujeme za pochopení, Váš tým Chocotopia :-)

Proč jsou kakaové boby criollo ty nejlepší?

Kakaový bob je pojem sám o sobě. Kde se vlastně bere? Odkud pochází? Jak chutná? Na to všechno si musíme odpovědět, abychom pochopili jedinečnost bobů odrůdy Criollo.

Kakaové boby produkuje strom kakaovník. Jsou ukryté v bílé dužině a tvrdé skořápce plodu kakaovníku. Po sklizni se skořápky a dužiny zbaví, fermentují a suší. To vše je nezbytné pro vývoj chuti a předznamená tak finální kvalitu výrobků z kakaových bobů vyrobených.

Během celého procesu pěstování, sklizně, fermentace a sušení jsou však kakaové boby vystaveny působení přírodních vlivů a stačí tak malá nepozornost, aby byla úroda poničena parazity či plísněmi. A bohužel právě odrůda Criollo je velice citlivá a snadno napadnutelná, proto je její pěstování velice složité a náročné. 

Na druhou stranu je to právě odrůda Criollo, která je význačná svými chuťovými niancemi. Škála chutí je velmi pestrá, obsahuje chuťové tóny od ovocných po kořeněné. Právě proto je v gastronomii tak cenněná. 

Pro svou náročnost pěstování dosahuje světová produkce Criolla pouhé jedno procento.

Plod kakaovníku odrůdy Criollo

Chocotopia je česko-belgická rodinná firma, zaměřující se na výrobu čokolády a dalších kakaových produktů té nejvyšší kvality.

Společnost provozuje vlastní kakaovou plantáž v mexickém Tikulu, kde pěstuje druh kakaa Criollo, které je nejcennější mezi kakaovými odrůdami. Díky šetrnému hospodářství jsou naše plody bohaté na antioxidanty a během pěstování se nepoužívají žádné pesticidy.

Chuťová složka odrůdy Criollo je ze všech odrůd nejpestřejší a obsahuje velikou škálu chuťových tónů. Na druhou stranu je její pěstování velice náročné, kvůli čemuž dosahuje pouze pěti procent světové produkce.

Opatrným zpracováním naší sklizně se snažíme zachovat co nejvíce zdravotních benefitů, které kakao přináší. Pozvolným pražením tak v kakau zůstávají antioxidanty v nejvyšší možné míře. Přidáváním kousků bobů našim produktům dodáváme jednak unikátní chuť, ale také unikátní vlastnosti právě díky antioxidantům.